Skip to content
Home » William Shatner beschrijft ruimtevaart in nieuw boek “Boldly Go”

William Shatner beschrijft ruimtevaart in nieuw boek “Boldly Go”

  William Shatner beschrijft ruimtevaart in nieuw boek "Boldly Go"

  Meld u aan voor de wetenschappelijke nieuwsbrief van CNN’s Wonder Theory. Verken het universum met nieuws over fascinerende ontdekkingen, wetenschappelijke vooruitgang en meer.  CNN

  Astronauten hebben hun reizen naar de ruimte decennialang beschreven als “adembenemend” en nederig, een herinnering aan de kwetsbaarheid van de aarde en de behoefte van de mensheid om als rentmeesters van onze thuisplaneet te dienen.

  Acteur William Shatner, die vorig jaar deelnam aan een suborbitale ruimtetoerismevlucht, ervoer hetzelfde fenomeen, maar hij had een heel duidelijke observatie toen hij zijn blik van de aarde naar de zwarte uitgestrektheid van de kosmos wendde: “Alles wat ik zag was de dood”, zei hij. schreef in een nieuw boek.

  Shatners biografie, ‘Boldly Go’ genaamd, die hij samen met tv- en filmschrijver Joshua Brandon schreef, staat vol met even grimmige anekdotes over Shatner’s ervaring die boven de atmosfeer van de aarde schoot aan boord van een echte raket na zijn gedenkwaardige periode als kapitein van een ruimteschip in het tv-programma “Star Trek” uit de jaren 60 en verschillende franchisefilms in de volgende decennia.

  “Ik zag een koude, donkere, zwarte leegte. Het was anders dan alle zwartheid die je op aarde kunt zien of voelen. Het was diep, omhullend, allesomvattend. Ik draaide me om naar het licht van thuis. Ik kon de kromming van de aarde zien, het beige van de woestijn, het wit van de wolken en het blauw van de lucht. Het was leven. Verzorgen, onderhouden, leven. Moeder Aarde. Gaia. En ik ging bij haar weg’, luidt een fragment uit ‘Boldly Go’ dat voor het eerst werd gepubliceerd door Variety.

  “Alles wat ik dacht was verkeerd”, staat er. “Alles wat ik had verwacht te zien was verkeerd.”

  Terwijl hij had verwacht onder de indruk te zijn van het visioen van de kosmos, gezien zonder het filter van de atmosfeer van de aarde, werd hij in plaats daarvan overweldigd door het idee dat mensen onze thuisplaneet langzaamaan aan het vernietigen zijn. Hij voelde een van de sterkste gevoelens van verdriet die hij ooit is tegengekomen, schreef Shatner.

  Shatner’s boek werd op 4 oktober uitgebracht door uitgeverij Simon & Schuster. CNN interviewde hem in juni over het boek, zijn reis naar de ruimte met het door Jeff Bezos gesteunde ruimtetoerismebedrijf Blue Origin, en wat de toekomst biedt voor de 91-jarige. Een transcript van het interview, bewerkt voor lengte en duidelijkheid, staat hieronder.

  CNN: We zagen allemaal hoe emotioneel je was toen je na de landing uit het Blue Origin-ruimtevaartuig stapte. Hoe heeft die ervaring je veranderd?

  William Shatner: Vijfenvijftig of 60 jaar geleden las ik een boek genaamd “Silent Spring” van Rachel Carson. Ze schreef over de milieuproblemen die vandaag de dag nog steeds spelen. Sindsdien ben ik verbale ecoloog. Ik ben me bewust geweest van de veranderende aarde en mijn bezorgdheid voor ons allemaal.

  Het is alsof iemand geld schuldig is aan een hypotheek, en ze hebben de betalingen niet. En ze denken: “O, laten we gaan eten en er niet over nadenken.”

  Maar het is zo alomtegenwoordig! De mogelijkheden van een apocalyps zijn zo reëel. Het is moeilijk om mensen – en vooral bepaalde politieke mensen – ervan te overtuigen dat dit niet langer voor onze deur is. Het is in het huis.

  Toen ik in de ruimte kwam, wilde ik naar het raam gaan om te zien wat daarbuiten was. Ik keek naar de zwartheid van de ruimte. Er waren geen verblindende lichten. Het was gewoon voelbare zwartheid. Ik geloofde dat ik de dood zag.

  En toen keek ik terug naar de aarde. Gezien mijn achtergrond en na veel dingen gelezen te hebben over de evolutie van de aarde gedurende 5 miljard jaar en hoe alle schoonheid van de natuur is geëvolueerd, dacht ik erover na hoe we alles doden.

  Ik voelde dit overweldigende verdriet voor de aarde.

  Ik realiseerde het me pas toen ik naar beneden ging. Toen ik uit het ruimtevaartuig stapte, begon ik te huilen. Ik wist niet waarom. Het kostte me uren om te begrijpen waarom ik huilde. Ik besefte dat ik rouwde om de aarde.

  Ik wil nooit vergeten, noch ben ik vergeten, de gewichtigheid van die gelegenheid.

  CNN: Wat heb je nog meer gerealiseerd over de ervaring in de maanden sinds je je ruimtevlucht maakte?

  Shatner: Ik was me ervan bewust dat mensen misschien de enige levende soort op deze planeet zijn die zich bewust is van de enorme omvang en majesteit van het universum.

  Denk eens aan wat we de afgelopen 100 jaar hebben ontdekt, gezien de 200.000 jaar dat mensen bestaan. We hebben ontdekt hoe bergen zijn ontstaan, de oerknal. En ik bleef maar denken aan hoe de mensheid snel evolueert tot een goed geïnformeerd wezen terwijl het zichzelf doodt.

  Het is een ras.

  CNN: Ruimtetoerismebedrijven zoals Blue Origin hebben ook veel kritiek gekregen van mensen die deze inspanningen meer zien als een ijdelheidsproject voor rijke individuen dan als iets dat echt transformerend kan zijn. Hoe reageer je op die kritiek?

  Shatner: Het hele idee hier is om mensen eraan te laten wennen om naar de ruimte te gaan, alsof het is alsof je naar de Rivièra gaat. Het is niet alleen een ijdelheid – het is een bedrijf.

  Maar wat Jeff Bezos wil doen en wat langzaam groeit vanwege onze bekendheid met de ruimte, is die vervuilende industrieën in een baan om de aarde brengen en de aarde terugbrengen naar wat het was. (Noot van de redactie: Bezos heeft het regelmatig gehad over het in een baan om de aarde brengen van zware industrieën om de aarde te helpen behouden, en dat idee heeft ook zijn sceptici en critici.)

  CNN: Wat vind je van de titel ‘astronaut’. Zijn mensen die betalen voor korte, suborbitale vluchten naar ruimteastronauten?

  Shatner: Ik noem ze geholpen astronauten.

  CNN: Wat moeten we nu in de ruimte doen?

  Shatner: Het vermogen om naar Mars te gaan, dat op de achtergrond op de loer ligt, wat volgens mij een achterbank zou moeten zijn om naar de maan te gaan, de maan als basis op te zetten en te delven wat de maan te bieden heeft, in plaats van het hier te delven.

  Dat zijn slechts mijn eigen meningen. Wat-is-zijn-naam zou het er niet mee eens zijn. Hij wil naar Mars. (Noot van de redactie: SpaceX CEO Elon Musk richtte zijn bedrijf op met als doel een kolonie op Mars te stichten.)

  Star Trek-acteur William Shatner spreekt de nieuwsmedia toe na zijn vlucht met drie anderen in een capsule aangedreven door Blue Origin's herbruikbare raketmotor New Shepard op een landingsplaats nabij Van Horn, Texas, op 13 oktober 2021.

  CNN: Sta je te popelen om terug te gaan naar de ruimte?

  Shatner: Als je een geweldige liefdesaffaire had, zou je dan terug kunnen gaan? Of zou dat het betekenen?

  CNN: Je zei dat je de kans kreeg om met de beroemde astrofysicus Stephen Hawking te spreken voordat hij stierf. Hoe was die ervaring?

  Shatner: Ik heb hem nooit naar snaartheorie kunnen vragen, wat ik wel wilde. We moesten hem alle vragen van tevoren bezorgen. En hij had gezegd toen we de afspraak maakten: ‘Ik wil Shatner een vraag stellen.’

  Eindelijk, ik leun naar voren, weet je, we zitten naast elkaar en kijken naar de camera’s.

  Dus typte hij moeizaam: ‘Wat is je favoriete Star Trek-aflevering?’ dat is de vraag die elke fan stelt, en ik begon te lachen. Hij kon niet lachen (vanwege zijn degeneratieve ziekte, amyotrofische laterale sclerose of ALS).

  Maar zijn lach was zichtbaar in de roodheid van zijn gezicht en hij werd zo rood. Hij nodigde me toen uit voor het avondeten. Ik had een mooi moment met hem.

  CNN: Wat doe je nu?

  Shatner: Ik zou van de gelegenheid gebruik moeten maken om te zeggen dat ik een album heb dat ‘Bill’ heet. En ik bleef liedjes maken met mijn medewerkers. Het nummer ‘So Fragile, So Blue’ gaat heel erg over mijn ervaring in de ruimte. Onlangs trad ik op met (muzikant) Ben Folds in het Kennedy Center. Dat kan een tv-programma zijn of een album.

  Ik heb ook een echt geweldige show genaamd “The UnXplained” op het History Channel.

  En dan heb ik mijn boek, genaamd “Boldly Go”, dat in de herfst uitkomt.

  .